Habraken Rutten

The 360° view over the city of Rotterdam from the 25th floor of the Millennium Tower, provides a spectacular backdrop to the office interior. It forms an essential part of the design. Views are invitingly captured into urban window frames at the end of each corridor, emphasizing the astonishing qualities of the city. The structuring character of these views make the plan easy to read and without complexities. The solid building core is perforated with a variety of connecting axes, making the floor plan more transparent and efficient.

Large scale pivoting doors make sure the office can be adapted to the appropriate situation when needed, without losing its transparency. Although the interior may be serene at first glance, the tactile use of worn materials form a rich contrast throughout the office. Referring to the industrial field of work the client operates in, subtle graphics are translated into wool paneled cupboards creating astonishing interior views. The use of color is toned down to the bare essential. By adding a refined and balanced lighting plan, the Habraken Rutten office transforms itself in the nightly hours, far from being a standard office. The interior design carries the new, strong signature of Habraken Rutten, taking care of the smallest details.

Wide corridors flank the building core. These are comfortable foyer-like spaces. Chance meetings are encouraged through the design and allow users to elaborate in informal setting on the matters at hand. These fluid and welcoming spaces between meetings, reception and offices have become a backbone for the organisation. They are also a functional space for the new working concept with a reading table on one side, and on the other (more secluded) side a library cleverly integrated into the wall.

Rough colours, bold shapes, toned down graphics and a clear rhythmic, refer to the raw industrial and infrastructural projects the client advises in. This rigid approach is contrasted and refined with the attention to interior details and muted lighting, evoking a homely, atmospheric sensation. The client is a law firm, top of the field in advising the construction industry in the Netherlands. They obtained a representative, refined yet slightly raw office in the heart of Rotterdam.

Location

Rotterdam, Netherlands

Design Firm

Fokkema & Partners Architecten BV

Segment(s)

Workplace
  • Small Office
  • Awards/Certifications

    2018 Design Award Final Winner