BKM Headquarters and Showroom

“Place Matters” is at core of the culture of this successful furniture dealership. This working showroom transcends trends and features both traditional and progressive workspaces to support each individual as well as the organization as a whole in the need for both focus and collaboration. Visitors are drawn through the space on an intentional path which tells the story of community and the changing workplace. Whimsical art displays are found throughout the space. The “chair caster wall” which represents a location map of their clients is the backdrop for the Presentation Stage and a wall of 3D printed chairs provide the backdrop for the Work Cafe/Lounge. A place for display, work and play immerse both visitor and staff in the company’s vision and culture of connecting the workplace to business objectives and goals. While the space is designed to be both a showroom and the company’s headquarters, what the client really wanted was a gathering place for the community. To accommodate this sixty percent of the footprint dedicated to amenity and communal space. Individual assigned space is intentionally compressed to encourage activity and movement throughout the building.

The flooring selection was a critical component in the design of the space. Since the space is used as both a showroom as well as the company’s workspace the flooring needed to provide a neutral backdrop and accommodate the ever changing furniture installations with multiple fabrics and finishes. The Shaw Contract modular carpet used in the majority of the space in a neutral grey palate was the ideal solution to provide both richness and flexibility.

Employing sustainable practices was a key focus in the overall approach in creating a space that supported employee comfort, productivity, well-being and a desire to be socially responsible. In addition to upgrading the space to California’s stringent and forward thinking sustainability codes that meet or exceed USGBC’s standards, great attention was placed on bringing the outside in. Views and connection to the exterior were critical in the planning of the space and living green walls were installed throughout creating a bright and airy environment.

Location

San Diego, California, USA

Design Firm

Hollander Design Group

Segment(s)

Workplace
  • Midsize Office
  • Collection

    Openwork

    Products Used

    bias tile
    Uncommon Ground 4

    Awards/Certifications

    2017 Design Award Final Winner