Exelon Baltimore Headquarters

One of the last undeveloped parcels on Baltimore’s waterfront became the site of the client’s new 440,000-sf headquarters, housing the firm’s wholesale, retail and renewable energy operations and its Baltimore-based administrative offices. The client’s commitment marked the city’s largest construction project in more than a decade, revitalizing a long-dormant portion of Baltimore’s Inner Harbor. The company was eager for its new headquarters space to reflect Baltimore and its people, as well as to support the client’s culture of encouraging innovation and acknowledging the power of ideas. The workplace of approximately 1,500 employees, the headquarters is a forward-looking showcase of technology and sustainability. The aesthetic reflects the harbor and local community, with Maryland-based furnishings and local art. Generous amounts of reclaimed wood reference the harbor’s docks and walkways; timbers from abandoned Baltimore row houses create a striking focal point as columns in the 600-seat central trading floor and typical elevator lobbies. The interior spaces are designed in a modular fashion for flexibility and expansion using raised-access floors, modular ceiling elements and demountable partitions. “Energy Zones” (team rooms) are centrally located on each floor to create neighborhoods within the space while also creating a sense of energy and movement through the use of architectural elements, light fixtures, signage, carpet and wood.

The carpet became a key element in creating movement and energy, but is also used as a directional tool for each floor. Each floor is divided into two “Energy Zones” (team rooms) and have an orange or green color, the client logo colors, to indicate the east or west side of the building. Colour Plank Brite Green and Orange were used as the basis for the architectural band moving north and south which guides employees to open area collaboration spaces at the façade but also created a colorful connection on the walls and floors between spaces. Hazel Tile was used throughout the typical floors in a quarter-turn pattern, but purposefully used in a herringbone pattern on the trade floors to distinguish a difference in type of use and furniture.

The client set out to achieve LEED CI Platinum at all costs. It was important for the company to show employees and clients the importance of energy savings and efficiency, therefore, the client Headquarters is the fourth largest LEED CI Platinum space in the U.S. and the largest in the Mid-Atlantic region. To accomplish this rating many items such as water efficiency, energy and atmosphere and indoor environmental quality played an important role, but several key design elements became important to not only achieving LEED CI Platinum, but a part of the overall design story. Daylighting and views are maximized in the interior to give every employee an executive view of either the harbor views or the revitalized Harbor East neighborhood, underscoring the company’s connection to the community. All LED light fixtures are used throughout the project, with a savings of half the wattage a typical office would use. Reclaimed wood salvaged from old Baltimore row homes were used as pier elements on the trade floor and within all elevator lobbies and 100% of the carpet used on the project was regionally sourced, but also used to exude energy and movement within the space.

Location

Baltimore, Maryland, USA

Design Firm

SmithGroupJJR

Segment(s)

Workplace
  • Large Office
  • Collection

    Material Matters
    18x36

    Products Used

    haze tile
    colour plank tile

    Awards/Certifications

    2017 Design Award Category Winner

  • LEED Certified