Paul Hastings Chicago

Paul Hastings is a multi-disciplinary law firm with a global presence. The design team was selected to help leverage the design implementation of their real estate portfolio in a manner that would be immediately recognizable and consistent with the firm’s corporate brand identity and dynamic culture, yet sufficiently flexible to incorporate qualities and traits unique to a particular locale. For its Chicago office, the client sought a solution that would offer a dynamic client and end-user experience that captured city views from all sides of the uniquely shaped building while achieving efficiency and productivity in the practice area. To achieve this, we avoided a strategy of reduction to a rigid palette of standardized colors, finishes or details in favor of a more open architectural approach that choreographs light and delineation of space that influence the visitor and end-user experience. The design team merged form with function, capturing city views from all sides of the uniquely shaped building while facilitating collaboration and productivity in the practice area.

Borrowing from Chicago’s rich art and architectural history, the design concept echoes shapes and forms found in the city’s skyscraper window vernacular and iconic art sculptures. The design of the feature rug inset within the reception and conference center is a visual metaphor of the city’s river that runs through downtown. Its ripples radiate outwards from the inner core of the reception towards the view that captures Chicago’s skyline and surrounding Great Lakes. The practice area is sequestered from the conference center, with administrative support staff strategically clustered at the east and west arcs of the elliptical-shaped building. Centralizing support staff helps maximize collaboration and foster a more efficient workplace. The work wall that defined the existing private offices along the building’s perimeter was replaced with a glass store-front system. The new glazing wall was installed two feet inside of where the old wall stood in order to reduce the excess “dead space” within each private office and to expand the common area corridor, thereby creating a more open environment and allowing more natural sunlight to pierce deeper into the core of the building. Inherited office furnishings from the previous tenant were modified and re-used to accommodate the new office sizes for staff occupying offices within the core areas. Those offices were reduced to increase the overall density of the plan, while areas for collaboration were increased to satisfy how young attorneys seek to work in today’s technologically advanced society.

Location

Chicago, Illinois, USA

Design Firm

Rottet Studio

Segment(s)

Workplace
  • Midsize Office
  • Collection

    Natural Palette

    Products Used

    technique tile
    filter tile

    Awards/Certifications

    2016 Design Award Category Winner