The Summit at University City

The way a student lives, studies and interacts are ever changing. This student residence allows for a variety of opportunities for private reflective time or lively social encounters. Large multipurpose lounge spaces offer generous overstuffed sofas for relaxation, reminiscent of those one may find in a cozy neighborhood coffee shop. The theater opens up to the lounge with the use of sliding barn doors, allowing the space to function for larger resident gatherings. Located on the mezzanine, the fitness center is encapsulated in glass and allows views down into the recreation/amenity and academic success center encouraging interaction and connectivity among residents. The academic success center provides spaces of ample flexibility for the individual student as well as larger groups, to lounge versus task driven studying. The design team incorporated private and semi-private study niches and furniture selections were made to reinforce these areas of variety of study moods.

Throughout the ground level lobby, academic and recreational spaces, the flooring selections help reinforce the moods of activity, rest, connection, and community. The recreation spaces are the epicenter to social activity and interaction. The hex patterned tile and inserts of saturated color pops to create an active playing field with notions of connectivity and a hive network. Due to the considerable demands of student life, commercial grade carpet was essential at the resident units. The selected carpet provides a backdrop of warmth and lofty texture desired for a dwelling, while robust enough for extensive use.

Located at the intersection of the university campus, downtown Philadelphia and an urban brownstone neighborhood, this premiere student residence blends principles of large scale living with an intimate neighborhood vibe. The design team created spaces to promote sense of community and privacy within student living. The lobby boasts a large collage of vintage record album which creates a dynamic and textured feature wall. Reclaimed wood, raw steel and vintage graphic patterns within the carpet combined with a color palette inspired by the neighboring community, provides a warm backdrop to support resident life.

Location

Philadelphia, Pennsylvania, USA

Design Firm

Sixthriver Architects

Segment(s)

Education
  • Higher Education
  • Collection

    Hexagon
    No Rules

    Products Used

    linage tile
    linear hexagon
    linear shift hexagon
    plane hexagon
    essential

    Awards/Certifications

    2017 Design Award Final Winner

    Product Catalog
    2018

    Embrace the process. Get inspired.

    VIEW

    Rule the Floor

    No Rules means no rules. Install at random. Mix dye lots imperceptibly. Replace selectively.

    VIEW

    Instagram
    @shawcontract

    Design with heart. Show some love.

    VIEW