University of Oregon Track and Field Office

The meticulous attention to detail is what differentiates this project from most. From the custom trophy and photo display systems, to the wall paneling and graphics, to the conference table built from a repurposed steeplechase beam from historic Hayward Field, every surface and object was carefully crafted and selected for the space. The carpet is no exception. As the design team sought out flooring options, one carpet product immediately stood out as the obvious choice. The Shaw “Visible” product had a dynamic linear pattern that enhanced the sense of movement in the space. Simply put, it just feels “fast.” And the pop of color against a sophisticated grey background further reinforces the identity of the space.

This project redefines “design” both as a creative process and the end result. Not only did the space undergo a dramatic transformation, but the collaborative vision of a unique interdisciplinary partnership generated a space with strong identity at all levels of scale. The University of Oregon is steeped in track & field heritage with a vast portfolio of legendary athletes, iconic innovators of the sport, and signature national events it has hosted. The primary objective for the space was to tell this story and extend the UO Track & Field brand into the experiential realm, while also meeting the functional needs of the department. Through a simple reconfiguration of a few walls, a conference room and open office area were created, and the continuity of the space was vastly improved. New finishes were thoughtfully selected to support the function and identity of the space, balancing bold colors and patterns to support, but not compete with, the other visual content throughout. The most intricate challenge of this project was to design a solution for displaying and organizing trophies, awards, photos, and other assets. The design team addressed this by infusing the content throughout the space, often layering information to incorporate a storytelling component that reinforces the spatial narrative. The multitude of branding touch points overlay a museum-like quality on the functional office space in an exciting and appealing way that aids in recruitment of athletes. This project is a benchmark for the synergy of inspiration, intensity, and detail that can be achieved through a truly collaborative design process.

Location

Eugene, Oregon, USA

Design Firm

AHM Brands & Envelop Design | Architecture + Interiors

Segment(s)

Education
  • Higher Education
  • Collection

    Light Series


    Products Used

    visible tile

    Awards/Certifications

    2014 Design Award Category Winner