Shui On Land Headquarter Office 瑞安房地产总部
上海, CN
people's choice winner people's choice
final winner final winner
Category
Office
Year
2020
Project Size
Large
Firm Name
Robarts Spaces(一工公司)
Firm address
Beijing, CN
Photographer
Wangyi王毅

Project Description

一个关于社群复兴的故事 瑞安房地产上海总部是一个社群复兴(Social Renaissance)的故事,是一个关于连接生活,社区和人的思考以及对瑞安文化以新视角进行传承的故事。 瑞安的故事源自创始人罗康瑞先生早年翻阅的李察·巴哈所著《天地一沙鸥》一书,罗先生认为书中主角海鸥约纳堂那种不屈不挠,努力成为完美飞行者,追求真善美的精神与瑞安不谋而合。 Robarts Spaces(一工公司)在调研阶段从此书以及与员工们的互动中获得许多启发,认为瑞安在行业中也如海岸边供海鸥栖息的灯塔一般发出光芒,照亮和引领地产行业前进的方向。“灯塔”被作为公共区的主要设计元素,成为整个空间的地标和精神中心,不仅连接内部三层的动线,也是每一位来访者的视觉焦点和员工们的精神指引。 “灯塔”运用光洁的弧形白砖为表层, 通过现代手法,延续并传承新天地老建筑的砖瓦语言。 弧线形的瓦片宛如张开的海鸥翅膀,从底层生长至上,瓦片的模数也在向上的攀升过程中递减,利用竖向三整层高度的层次变化形成整体并带有渐变效果的“灯塔”外立面。灯光设计团队在“灯塔”的每个高度,富有变化的“瓦片”里层巧妙植入了照明设计,使整个灯塔透过瓦片向外发出柔和象征希望的光。 26层公共区通高抽象的“翅膀”造型沿核心筒一侧墙面延伸至天花,富有层次的张力延伸到整个接待前区,与7米多高的“灯塔”造型一同给刚入门的来访者以震撼的视觉冲击。 “翅膀”造型长廊指引来访者到达用于社交和共享办公的Townhall区域,休闲沙发、长桌、 卡座、阶梯座椅及台阶上的“共创平台”为这一域提供了多种工作和交流的选择,也可以通过家具布局的灵活变化,改为演讲和集会的场所。 顺着灯塔的弧形楼梯而下,25层的Work Café、超维办公和 23层的“Foodie Social”区域是 充满年轻活力的场所。除了简餐、休憩和社交的功能,这里也希望打破传统办公区域和社交区域的界限,让这两层共享空间成为瑞安人交流协作,参与学习和移动办公的场所。除了多样化的家具摆设提供灵活运用,清新自然的绿植、可转换成瑜伽室的多功能厅、淋浴间、母婴室、睡眠仓等设施,不但创造了平衡工作与生活的体验,更体现出瑞安新办公室以人为本的关怀理念。 办公区的布局打破传统层级的观念,取消了独立办公室。每位员工都享有开敞的办公空间及自然采光。同时内区也配置了不同形式的半开放、全开放区域,可以进行头脑风暴、会议和隔音电话,让不同需求的个人和团队都能够便捷地找到适合自己的空间。 这个新办公环境的核心理念是Activity Based Working (ABW),设计团队创造了超过4种的工作场景和超过10种的会议场景,并匹配相应的系统家具和环境营造,鼓励大家开放、创新、协作。对应ABW的办公理念,智能化的IT设备也成为必要的设施,解决传统办公中对于IT设备的痛点,最大限度地提升大家的工作效率和体验。 对员工的健康关怀和让员工保持心情愉悦也是Lighthouse核心的目标,无论从装修选材、空调和过滤系统、净水设施、垃圾分类,办公室环境都能达到WELL和LEED的双重标准,并拿到最新版本的双金级认证。备受同事们喜欢的电动升降桌和人体工程办公椅,也无不体现员工关怀。 开放、创新、健康、智能的新办公环境让每个人都拥有Belongings of Shui On Family的感受同时传达“尽善创新,诚信谦勤”的瑞安精神。

English Translation:

A story about community revival The Shanghai Headquarters of Shui On Land is a story of Social Renaissance, a story about connecting life, thinking about communities and people, and passing on Shui On culture from a new perspective. The story of Ruian originated from the book "Heaven and Earth A Sand Gull" written by Richard Baha, which was read by the founder Mr. Luo Kangrui in his early years. Mr. Luo believes that the protagonist in the book Seagull Jonathan is indomitable and strives to become a perfect aviator, pursuing truth, kindness The spirit coincides with Ryan. Robarts Spaces (Yi Gong Company) gained a lot of inspiration from this book and the interaction with employees during the research stage. He believes that Shui On also shines like a lighthouse on the coast for seagulls in the industry, illuminating and leading the direction of the real estate industry. . As the main design element of the public area, the "lighthouse" has become the landmark and spiritual center of the entire space. It not only connects the inner three-story movement lines, but is also the visual focus of every visitor and the spiritual guide of the employees. "Lighthouse" uses smooth curved white bricks as the surface layer, and continues and inherits the brick and tile language of the old buildings in Xintiandi through modern techniques. The arc-shaped tiles are like open seagull wings, growing from the bottom to the top. The modulus of the tiles is also decreasing in the upward climb process, using the vertical three-level changes to form a whole with a gradual effect. Facade of the "lighthouse". The lighting design team has cleverly implanted lighting designs in the changing "tiles" at each height of the "lighthouse", so that the entire lighthouse emits a soft light that symbolizes hope through the tiles. The high-altitude abstract "wing" shape of the 26th-floor public area extends along the wall of the core tube to the ceiling, and the layered tension extends to the entire reception front area, together with the 7-meter-high "lighthouse" shape for new visitors. The audience was shocked by visual impact. The "wing" shaped corridor guides visitors to the Townhall area for social networking and shared office. Leisure sofas, long tables, decks, terrace seats and "co-creation platforms" on the steps provide a variety of tasks for this area The choice of communication and communication can also be changed to a venue for lectures and gatherings through flexible changes in the furniture layout. Down the curved staircase of the lighthouse, the Work Café on the 25th floor, Chaowei Office and the "Foodie Social" area on the 23rd floor are places full of youth and vitality. In addition to the functions of light meals, rest and social interaction, here also hopes to break the boundaries between traditional office areas and social areas, and make these two shared spaces a place for people in Rui'an to communicate and collaborate, participate in learning and mobile office. In addition to the flexible use of diversified furnishings, fresh and natural green plants, multifunctional rooms that can be converted into yoga rooms, shower rooms, maternity rooms, sleeping cabins and other facilities not only create a balanced work and life experience, but also reflect Out of the people-oriented care concept of Ruian's new office. The layout of the office area broke the traditional concept of hierarchy and eliminated the independent office. Every employee enjoys open office space and natural lighting. At the same time, the inner area is also equipped with different forms of semi-open and fully open areas, which can be used for brainstorming, meetings and soundproof telephones, so that individuals and teams with different needs can easily find a space that suits them. The core concept of this new office environment is Activity Based Working (ABW). The design team has created more than 4 working scenarios and more than 10 meeting scenarios, matching the corresponding system furniture and environment creation, encouraging everyone to be open, innovative and collaborative . Corresponding to ABW's office concept, intelligent IT equipment has also become a necessary facility to solve the pain points of IT equipment in traditional offices and maximize everyone's work efficiency and experience. Caring for the health of employees and keeping employees happy is also the core goal of Lighthouse. Regardless of the selection of decoration materials, air conditioning and filtration systems, water purification facilities, garbage classification, the office environment can meet the double standards of WELL and LEED, and get the latest Double gold certification of the version. The electric lift tables and ergonomic office chairs, which are popular among colleagues, also reflect employee care. The open, innovative, healthy and smart new office environment allows everyone to have the feeling of Belongings of Shui On Family and conveys the Shui On spirit of "Perfect Innovation, Honesty and Diligence".