Eternal Women's Health
Hobart, AU
people's choice winner people's choice
final winner final winner
Category
Healthcare
Year
2019
Project Size
Small
Firm Name
Core Collective Architects
Firm address
Hobart, AU
Photographer
Adam Gibson Photographer

Project Description

Eternal Women’s Health is an innovative new practice providing multi-disciplinary healthcare for women at all stages of life. Through a rigorous briefing and design process, Core Collective Architects designed a homely, crafted and functional tenancy fit-out that enhances the philosophy of the healthcare practice and provides a nurturing, modern and comforting space for women during some of the most important experiences of their lives. Eternal Women’s Health is unique in that it offers obstetrics and gynaecology as well as allied health including acupuncture, psychology, nutrition and midwifery. They also offer group health and education classes. The client’s key ambition was for all areas of the practice to feel homely, warm and inviting, and pointedly ‘non-clinical’. We utilised a range of strategies to achieve this including the use of natural materials, an ambient lighting design, the integration of indoor plants, and generously high ceilings with natural light spilling into all key areas of the facility. A woman may visit her obstetrician up to twenty times throughout a pregnancy, so it was important that the waiting area be welcoming and comfortable with a degree of privacy and out-look. The waiting room is thus subtly screened from the reception and entry areas, with views of kunanyi/Mount Wellington. The space offers a choice of seating including lounge nooks, a central communal table and a separate play recess for kids. A key functional requirement was regarding the circulation of staff and patients, with consideration given to privacy, security, and staff efficiency. In particular it was important that the class-room space, named Studio Eternal, was able to function after-hours when the practice is closed, requiring its own entrance from the lift lobby, as well as access to toilet facilities, while having a large sliding door that enables opening up to the waiting area during daytime events. We arranged the corridors in a circular ‘loop’ with a generous width enabling prams to pass, and curved corners for visibility. We located the pan room and toilets centrally to enable easy ac-cess from all consultation rooms. Care was given to the details including custom signage and joinery elements. We worked with the graphic designer to integrate the company’s branding throughout the practice including custom-made Tasmanian oak door name signage. Custom joinery elements included folded brass joinery handles, coat hooks and two brass and Tasmanian oak wall-hung magazine holders in the waiting area. Environmental sustainability initiatives included the reduced reliance on electric lighting due to the provision of natural light to all key work and circulation spaces, and the selection of GECA certified carpet and marmoleum flooring as well as Tasmanian timber species and low VOC paints. In the client’s words: “The design allows easy flow of essential daily tasks, ensures privacy and confidentiality, while enabling us to provide care in a nurturing environment. We have warm and welcoming spaces that calm emotions and inspire sharing, comfortable work and relaxation areas that facilitate productivity, and endless views of the mountain and city skyline that lets the sunshine in!”